Asociatia Montana Carpati

Asociatia Montana Carpati

Refugiul Scara din Munții Făgăraș

Status: Fundraising

Construim unul dintre cele mai moderne și trainice refugii montane de altitudine de la noi din țară.

 

[ Show more ]
15.35% Complete

1,535 RON

Sumă:

2

Galantomi:

19

Donații:

10,000 RON

Target:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Mii de drumeți din țară și din întreaga lume străbat anual cărările spectaculoase ale Munților Făgăraș. De departe, cea mai mare atracție și provocare pentru turiști o reprezintă parcurgerea crestei acestora. Creasta Făgărașului este cea mai lungă și mai dificilă creastă montană din Carpați, adunând aproape 95 de km în lungime, 7 vârfuri de peste 2.500 de metri altitudine, printre care și primele cele mai înalte 3 vârfuri din țară, și o diferență de nivel de cca 7.500 de metri.

Pentru siguranța turiștilor, traseul de creastă din Munții Făgăraș este prevăzut cu refugii montane, în care drumeții se pot adăposti în caz de vreme nefavorabilă, accidentări nedorite sau pe timpul nopții. Fostul Refugiu Scara, distrus cel mai probabil de fenomene meteorologice extreme, era primul adăpost întâlnit în parcurgerea crestei de la vest la est și singurul înainte de Vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din întreaga țară și unul dintre cele mai solicitante segmente montane. În acest moment, zona de vest a crestei Făgărașilor a rămas fără niciun refugiu în picioare.

Existența unui adăpost în acest punct al crestei este nu doar importantă, dar și vitală. Refugiul Scara nu doar că va putea găzdui turiști în creasta muntelui, dar va putea ajuta decisiv în acțiunile Salvamont de intervenție în cazul unor accidente, el aflându-se în vecinătatea uneia dintre cele mai sălbatice și greu accesibile zone din întregul masiv.

Refugiul Scara va fi amplasat pe locul vechiului refugiu cu același nume, în Șaua Scării, la atitudinea de 2.146 metri și în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății, una dintre cele mai expuse și dificile zone din Munții Făgăraș.

Noul Refugiu Scara va avea o suprafață de 36 mp și va dispune de 15-18 locuri de dormit și 2 zone funcționale, vestibul ca tampon termic și spațiu comun. Infrastructura refugiului este una metalică iar suprastructura refugiului va fi o construcție Timber Frame

Noul refugiu va fi amplasat perpendicular pe pantă, iar volumetric va avea o secțiune transversală aerodinamică, mai joasă în partea de nord-est marcată de direcția dominantă a vânturilor și mai zveltă în partea de sud-vest determinată de deschiderea luminatorului către sud. Astfel, el devine un orologiu solar pe timp de zi și o fereastră spre stele pe timp de noapte, mai ales în nopțile senine cu lună plină, cu vizibilitate din zona priciurilor. Secțiunea permite volumului de aer interior să fie încălzit treptat: în zona de dormit permite încălzirea mai rapidă fiind mai joasă, volumul de aer mai mic, față de zona comună centrală mai înaltă.